El govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat la fase d’emergència per sequera a la conca Ter-Llobregat i a l’aqüífer del Fluvià-Muga. Com a conseqüència s’han implantat més restriccions d’aigua a Barcelona i 238 municipis més de Catalunya. Amb els embassaments fregant el 16 %, cada gota compta. Pren nota d’aquests 12 consells senzills per estalviar aigua a casa davant la sequera a Catalunya i les restriccions.
Consells per estalviar aigua a casa per la sequera
L’aigua és un bé escàs i tots podem fer petits gestos per estalviar uns litres. Aquests són alguns dels consells de l’Agència Catalana de Aigua (ACA) per reduir el consum d’aigua a casa. Són molt fàcils d’aplicar en el teu dia a dia i notaràs l’estalvi!
- Canvia el bany per la dutxa. Omplir la banyera suposa el malbaratament de 200 a 300 litres d’aigua. Opta per la dutxa i gastaràs una mitjana de 50 litres. Pensa també que si t’hi estàs molta estona sota l’aixeta, el consum d’aigua augmenta. Una dutxa de 15 minuts pot suposar una despesa similar a la d’omplir una banyera!
- Tanca l’aixeta. Quan et rentis les dents o les mans, tanca l’aixeta. Segons l’ACA, una aixeta oberta raja 10 litres per minut. Opta també per aixetes amb monocomandament: són molt indicades perquè tindràs la temperatura que vols des del primer minut i no hauràs d’esperar fins que et surti calenta.
- Vigila les fuites d’aigua. Controla que cap aixeta perdi aigua, perquè el degoteig pot suposar un consum de 30 litres diaris.
- Redueix el cabal de les aixetes. Una bona opció per estalviar és amb la instal·lació de dispositius per reduir el cabal d’aigua. Són econòmics i senzills de col·locar perquè s’enrosquen a les aixetes i poden suposar un estalvi d’aigua d’un 50 %.
- Limita el consum d’aigua de la cisterna. Si el teu vàter té un dipòsit de doble descàrrega, opta sempre per la que gasta menys aigua. En cas de no tenir aquesta opció, l’ACA et recomana col·locar a la cisterna una o dues ampolles de plàstic plenes amb sorra. L’estalvi és d’uns 3 litres d’aigua en cada descàrrega.
- El vàter no és una paperera. Evita utilitzar el vàter com a paperera perquè amb cada descàrrega pots arribar a malbaratar entre sis i 10 litres d’aigua.
- Els electrodomèstics, millor de baix consum. Una rentadora antiga pot arribar a consumir 200 litres d’aigua, mentre que una de baix consum en gasta només 50. A més, aquests electrodomèstics incorporen programes de baix consum per estalviar aigua i electricitat.
- El rentavaixelles, sempre ple. Omple bé el rentaplats per evitar el malbaratament de recursos. Si no en tens prou, omple una mica la pica amb aigua i sabó i renta tots els plats a l’hora. Després els pots esbandir sense obrir l’aixeta al màxim.
- Oblida’t de rentar el cotxe amb mànega. Amb la nova fase d’emergència per sequera, queda prohibit rentar el cotxe amb mànega. Aquesta activitat pot arribar a consumir 350 litres d’aigua. Opta per portar el vehicle a un túnel de rentat o netejar-lo amb una galleda i una esponja.
- Recicla l’aigua. Quan et dutxis, recull en una galleda l’aigua freda que surt de l’aixeta fins que trobes la temperatura adient. La pots aprofitar per regar les plantes o per fregar el terra. Pots fer el mateix amb l’aigua que empris per rentar aliments o per bullir el dinar, sempre que no hagis afegit sal o qualsevol altre ingredient.
- Fes servir el reg intel·ligent. Amb les noves restriccions per sequera, queda prohibit regar les zones verdes i jardins públics i privats. Els municipis només podran regar arbres amb aigua freàtica no potable. Si tens alguna planta a casa, rega-la només quan sigui necessari, i de manera abundant i molt espaiada. A l’hivern, fes-ho al matí per evitar que es faci gel. A l’estiu, opta per regar al capvespre. Pots posar un plat sota el test per no malgastar l’aigua que sobra.
- Adeu a les piscines. Amb les noves restriccions queda totalment prohibit omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina.