Els turistes que aquests dies s’allotgen a l’hotel Pol & Grace de Barcelona es trobaran amb una proposta que els pot sorprendre. Es tracta de la residència del grup artístic Las Cosas, comissariada per The Over, que s’ha proposat transformar aquest espai a través de la presència dels seus cossos, que conviuen amb la resta de persones de l’espai.
Estan jugant amb la dicotomia entre el que és privat i el que és públic”
La comissària de la intervenció Sara Catalán Colorio ens ho explica al ‘Plaça Tísner‘ d’aquesta manera: “Estan jugant amb la dicotomia entre el que és privat i el que és públic, un espai transitat de forma temporal o permanent, interactuant amb totes les persones i cossos que ocupen l’hotel, ja siguin veïns, hostes o treballadors i qüestionant-ho tot“.
Situacions que desconcerten el públic
El procés parteix de l’observació, l’escolta i la interrelació amb tots els elements que conformen l’espai d’una forma horitzontal. Hi ha qui se’ls troba pel passadís experimentant amb els feixos de llum o deixant missatges a les parets, d’altres els sorprenen abraçats a terra de l’ascensor o pronunciant un “com estàs?“, d’aquells que sí esperen una resposta sincera.
Situacions que trenquen les narratives imperants i que sovint desconcerten el públic, que dubta si està davant d’una performance o d’algú que se situa en el món d’una forma no convencional.
“Un té aquesta idea de l’hotel com un espai quasi neutre, però també hi ha una humanitat”
Un lloc de pas?
“Un té aquesta idea de l’hotel com un espai quasi neutre, on sempre s’està esborrant el pas de la gent però també hi ha una humanitat“, apunta Mauricio Sierra Castrillón, que acaba de tenir una conversa inesperada amb una hostessa argentina, preocupada per la situació política al seu país. Aquest tipus de diàlegs són comuns al vestíbul de l’hotel, on el grup artístic passa moltes hores al dia recollint en notes i cartes les experiències que van vivint.
La pràctica artística de Las Cosas es va gestar en el marc de l’exposició que el MACBA va dedicar a María Teresa Hincapíe (2022-2023). Allà van activar l’espai expositiu a través de la performance de llarga durada ‘En silenci però junts’, creada per María José Arjona.
Durant aquell període, l’artista colombiana també va ser resident de l’hotel amb The Over. En el seu pas per l’espai va crear el projecte ‘Converses al voltant del mar‘ deixant un rastre d’aigua que encara flueix pels passadissos.
Residències transformadores
Aquest hotel barceloní s’ha anat transformant en els darrers anys a partir d’una quinzena de residències artístiques com la de Shezad Dawood o Sa’dia Rehman. Un format “poderós”, segons The Over, que ha deixat una petjada creativa en algunes de les habitacions que el públic pot visitar. Una d’aquestes estances incorporarà al novembre una nova peça d’Abel Azcona.