El recinte de Gran Via de Fira de Barcelona acull des d’aquest dimarts, 30 de gener, l’ISE Barcelona 2024, el congrés de l’audiovisual més gran del món. L’Integrated Systems Europe preveu reunir més de 1.300 expositors i fins a 70.000 congressistes. Enguany el saló té 82.000 metres quadrats, un 30 % més d’espai que l’any anterior. Els organitzadors esperen que el saló, que celebra el 20è aniversari, superi l’assistència registrada el 2023. De moment, hi ha 80.000 persones registrades.
Pel que fa a l’impacte econòmic, l’organització espera almenys superar en un 15 % els 386 milions d’euros de l’última edició. De fet, el director general de l’ISE, Mike Blackman, creu que el certamen pot arribar a superar el Mobile World Congress (MWC) d’aquí a uns anys.
L’Ajuntament de Barcelona hi té un estand compartit
L’Ajuntament de Barcelona té un estand compartit amb el Clúster Audiovisual de Catalunya, un espai on estan representades les nou empreses de Barcelona Activa del sector audiovisual, algunes de les quals estan especialitzades en tecnologies capdavanteres com la intel·ligència artificial i la robòtica. Les nou empreses de Barcelona Activa presents són: Union Avatars, ONInOFF, BLIT, Inmersia, Metacampus, RoadMovie, Lowkeymoves, FEEDER i JCS Multimedia Design.
Enguany, les empreses catalanes tenen un 10 % més de presència al saló. En total, hi ha 80 companyies i centres tecnològics amb seu a Catalunya, que representen sis de cada 10 empreses espanyoles presents al saló. Amb això, Catalunya es converteix en el cinquè territori del món amb més empreses que participen en el congrés, només al darrere de la Xina, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.
Pantalles transparents i una sala de reunions immersiva, entre les novetats
El programa de l’ISE Barcelona 2024 inclou conferències, xerrades i activitats diverses. A més, hi ha set àrees tecnològiques dividides en les seccions d’àudio, producció de continguts i distribució, senyalització digital, educació i tecnologia, enllumenat i escenaris, edificis intel·ligents i sistemes de comunicacions unificats. Entre les novetats que s’hi presenten hi ha una pantalla transparent de cristall micro-LED de Samsung, la projecció immersiva amb una cascada multicolor d’Epson, la sala de reunions immersiva de Panasonic i la Drone Arena, on els assistents poden fer volar un dron.
betevé us ha portat totes les novetats en un programa especial en directe aquest dimarts.
Els drons “indoor”, la propera revolució
Una de les novetats que ha mostrat aquest Drone Arena ha estat una nova vessant dels drons. Si fins ara han meravellat amb coreografies aèries, ara s’obre una tendència amb danses més properes, fins i tot, en interiors. “Per què no volar dins un teatre? O en un sopar? És una oportunitat de posar aquest art i tecnologia al servei de l’espectacle”, ha apuntat Fran Arnau, responsable de Flock Drone Art, una companyia que té grans reptes aquest any, com ara la inauguració de la Copa Amèrica.
Realitat immersiva i interactivitat, sense perdre de vista els continguts
Després de diverses edicions, sembla cada cop més complicat superar les expectatives però les empreses tenen clar com. “Oferint experiències noves a la gent, que toquin, proves coses noves”, apunta Lluís Milà, mànager de producte d’Europa Panasonic. Una de les empreses que han apostat per portar innovacions en realitat immersiva i interactivitat. Com ara tota una instal·lació que permet submergir-se a l’espai gràcies a “vuit projectors de 30.000 lúmens” amb una sèrie de lents que “no fan ombra” quan els assistents hi passen per davant. Els sensors permeten consultar continguts com a resposta als moviments de les mans. “Combinem àudio, imatge i interactivitat”, explica. També han portat una enorme bola del món amb projectors a l’interior per exposar-hi tot de continguts.
L’ISE 2024 ha reservat un pavelló per als usos educatius dels audiovisuals i aquí la interactivitat i la immersió també és la protagonista. Es pot veure, per exemple, el One Room, un projecte que facilita les classes híbrides, presencials i a distància, amb tot de pantalles digitals que permeten que els usuaris hi puguin participar i amb un so dirigit i immersiu. “És com si fossin a l’aula, fins i tot hi ha eines per fer exàmens”, ha explicat a betevé Bernardo Amador, director d’X20 Media Sud Europa.
ISE Barcelona 2024: què vols saber del congrés?