La quarta edició de la Barcelona Wine Week, el saló de referència del vi espanyol, bat rècord d’expositors amb prop d’un miler de cellers participants, un 15 % més que el 2023, i un 40 % més de visitant registrats. Del 5 al 7 de febrer el palau 8 del recinte firal de Montjuïc mostra les novetats, reptes i tendències del sector, com ara envellir vi en recipients singulars més enllà de la fusta.
Un dels debats que plana sobre aquesta edició és el dels efectes de la sequera en la producció del vi. Cellers com el de Peralada ja fa temps que prenen mesures per combatre la manca d’aigua i garantir el rec de les vinyes. Delfí Sanahuja, director d’enologia de Peralada reconeix que en 30 anys com a enòleg “mai no havia vist una sequera com aquesta”. A la vinya de Garbet reguen amb aigua regenerada de la depuradora de Colera i a Peralada recullen aigua amb la coberta del celler.
Sanahuja detalla que cal adaptar-se a la situació: “Plantem a zones més fresques, varietats més resistents, que acostumen a ser les autòctones i que ens donen identitat local i també tapem el raïm amb les fulles”. Sanahuja afegeix que totes aquestes tècniques han de permetre obtenir “vins més fins, elegants i lleugers, que és el que cada cop més es demanda”.
“Cada cop hi ha més demanda de vins sense alcohol”
I si parlem de tendències n’hi ha una que creix amb força. El públic demanda cada cop vins amb menys graduació i també vins sense alcohol. L'”start-up” Zeena va néixer durant la pandèmia i en quatre anys ha passat de distribuir 3.000 llaunes a 300.000. “Hi ha mercats com el d’Holanda, el Regne Unit i els Estats Units que cada cop més demanden menys alcohol”, explica Sana Khoujainnova. En aquesta edició presenten com a novetat el Zeena 0 %, un vi en llauna sense alcohol amb certificació halal i propietats antioxidants.
Una altra proposta de vi sense alcohol és la que fa la bodega Grandes Vinos, que presenta un blanc, un rosat i un negre sense alcohol: “Una destil·lació al buit a baixa temperatura que evapora l’alcohol però manté al màxim els aromes”, detalla Manuel García. Són vins que a banda de no tenir alcohol també redueixen notablement les calories: “Tenen una quarta part de les calories d’un vi normal”, assegura.
Altres novetats destacades són un vi parcialment desalcoholitzat i infusionat amb gessamí i te negre de Hammeken Cellars que s’ha dissenyat per maridar amb menjar asiàtic. I un vi de gel que presenta el celler Altolandon. Veremat al gener a temperatures d’entre -5 i -10 graus. La congelació d’aquest raïm permet produir un vi “naturalment dolç”, explica Rosalia Molina. És un vi cultivat a més de mil metres d’altitud. El raïm es premsa congelat en un sistema pioner a tot l’estat.
Vins solidaris a la Barcelona Wine Week
I entre tota l’oferta del saló també trobem propostes solidàries. Una és la que presenta la Bodega Arráez. El vi es diu Raras i tot el que es recapti amb la seva venda va destinat a la Federació Espanyola de Malalties Rares. “Hem fet un vi amb una varietat estranya, el formallat, l’envasem en una ampolla rara i destinem els guanys a les malalties rares”, explica Jorge Capillo. L’ampolla és torta: “És d’aquelles que es rebutjaria en el mercat convencional, com de vegades es rebutja les persones que tenen malalties rares”.
Un altre vi solidari és La Garnatxa Valenta que impulsen sis cellers de l’associació Terra de Garnatxes (Clos Figueras, Edetària, La Gravera, La Vinyeta, Viladellops i Vinyes Domènech). És una edició limitada de 400 ampolles que ja fa anys que recapta fons per al projecte Para los Valientes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a través del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre oncològic infantil més gran d’Europa. En el marc de la Barcelona Wine Week s’ha lliurat el xec de 3.500 euros a Natàlia Tintoré en representació de l’Obra Social Infància.