El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, preveu que l’1 de febrer s’entri en la fase d’emergència per sequera a les conques internes de Catalunya, és a dir, també a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Així ho ha explicat en una entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3.
Es tracta de la fase més crítica per la manca de pluja, a la qual s’arriba quan els embassaments se situen al 16 % de capacitat. Això vol dir que a partir d’aquell moment s’incrementaran les restriccions d’aigua i que les afectacions es podrien començar a notar en l’àmbit domèstic. Ara Catalunya es troba en fase de preemergència, un estadi intermedi abans d’arribar a l’alerta més alta.
Quines restriccions s’aplicaran?
Pel que fa al consum d’aigua (domèstic i de qualsevol altre tipus), el pla en planteja una reducció i marca diferents topalls, en funció de la gravetat de la fase d’emergència.
- Emergència I: es preveu un topall màxim de 200 litres per persona i dia.
- Emergència II: un topall màxim de 180 litres per persona i dia.
- Emergència III: el més restrictiu, amb un topall de 160 litres per persona i dia.
Segons les últimes dades (de gener a octubre del 2023), Barcelona està per sota de dos dels tres topalls, amb un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, industrial, comercial i de serveis municipals).
Altres restriccions que s’activaran
Més enllà dels límits al consum d’aigua per persona i dia, el protocol de la fase d’emergència per sequera preveu altres mesures que s’activaran a Barcelona en la nova fase. Són les següents:
- Piscines: queda prohibit amb caràcter general omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina. Només ho podran fer les que pertanyin a equipaments esportius en les fases 1 i 2 de l’emergència —a la fase 3 tampoc no es podran reomplir.
- Fonts ornamentals: s’atura l’ompliment de totes les fonts.
- Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: si bé d’entrada quedava prohibit, la Generalitat ha modificat el decret per permetre regar amb aigua freàtica no potable l’arbrat dels municipis afectats.
- Neteja de carrers: es manté el baldeig amb aigua no potable, però es reduirà al màxim el nombre d’equips que facin aquest tipus de neteja.
- Neteja de vehicles: els particulars només el poden netejar en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.
- Dutxes a les platges: es prohibeix la utilització de dutxes i d’instal·lacions per a la neteja peus a les platges i la celebració d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua o similars.