La sequera a Catalunya continua agreujant-se i la Generalitat ha endurit les restriccions a Barcelona i ha decretat la fase d’emergència al sistema Ter-Llobregat a partir d’aquest divendres, 2 de febrer. Aquesta mesura afecta 239 municipis, 202 més i sis milions de persones que, fins ara, es trobaven en preemergència. En aquesta pàgina pots consultar el mapa amb tots els municipis amb restriccions d’aigua per sequera a Catalunya.
Els municipis estan dividits amb colors diferents en funció de la fase de la sequera en què es troben: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència.
Sequera a Catalunya: 239 municipis en emergència
Amb la implantació del darrer escenari, 239 municipis estan en fase d’emergència. Això suposa 202 municipis més en comparació amb les darreres setmanes, els mateixos que es trobaven en preemergència. En la fase d’excepcionalitat hi ha 296 municipis i, en fase d’alerta, només 30, els mateixos que hi havia abans de les últimes mesures del govern català.
Tenint en compte les previsions actuals, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, adverteix que “hem d’esperar a la primavera una finestra d’oportunitat per fer front a la sequera“. Pel que fa a l’oest de Catalunya depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que estableix uns paràmetres diferents per a les conques de la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, el Segre i el Baix Ebre.
Quines són les restriccions d’aigua per sequera a Barcelona?
En el cas de Barcelona i tots els municipis en fase d’emergència, l’escenari de sequera actual implica les següents restriccions i limitacions en el consum d’aigua:
- Limitació del consum màxim d’aigua a 200 litres per habitant i dia (en la primera fase, l’actual).
- Prohibit piscines d’ús personal o familiar. Només ho podran fer les que pertanyin a equipaments esportius en les fases 1 i 2 de l’emergència. A la fase 3 tampoc no es podran reomplir.
- Prohibit regar les zones verdes i els jardins públics i privats. Només es permet regar amb aigua freàtica no potable l’arbrat dels municipis afectats, després d’una modificació del decret per part de la Generalitat.
- Horts urbans: està prohibit l’ús d’aigua destinada a horts urbans.
- Prohibit netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, ja siguin públics o privats. Només es permet la neteja amb aigua no potable, però es reduirà al màxim el nombre d’equips que facin aquestes tasques.
- Prohibit omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials o altres elements d’ús estètic d’aigua.
- Només es podran netejar vehicles als establiments comercials que es dediquen a això que compten amb sistema de circulació d’aigua.
- Platges i actes lúdics: es prohibeix la utilització de dutxes i d’instal·lacions per a la neteja de peus a les platges i la celebració d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua o similars.
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 80 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
- Reducció del 25 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius.