L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat el pla per reduir la pressió de l’aigua als 36 municipis que en formen part quan s’entri en la fase d’emergència per la sequera. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha pogut confirmar betevé, es començarà per reduir la pressió en aquells municipis que superin un consum de 200 litres per persona i dia, el límit que marca la fase 1 de l’emergència.
Quan s’aplicarà la reducció a Barcelona?
Actualment hi ha cinc municipis que superen aquest llindar: Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicens dels Horts i Begues. “En aquests municipis actuarem ja”, ha afirmat Martín Gullón, director de l’àrea del cicle de l’aigua de l’AMB a aquest rotatiu. Pel que fa a Barcelona, el consum d’aigua es troba actualment en els 173 litres per persona i dia, lluny encara d’aquest topall. Per tant, a la capital no es preveu una reducció de la pressió de l’aigua fins a la fase 3 de l’emergència. Un escenari que, si no plou, arribaria previsiblement a l’estiu.
El pla s’aprovarà el 30 de gener
La gerència de l’AMB ha aprovat el pla via decret i ara ha de ser validat pel ple del Consell Metropolità el proper 30 de gener. La intenció es reduir la pressió de l’aigua “a poc a poc, per afectar el mínim de persones i intentar que no hi hagi problemes”. En aquest sentit, s’han detectat 73 punts de subministrament crític com ara hospitals o residències on es preservarà de forma especial el subministrament d’aigua. En qualsevol cas, les mesures s’aplicaran de forma coordinada entre els ajuntaments, l’AMB i les companyies d’aigües.
Multes per netejar el cotxe, regar o omplir la piscina
En paral·lel al pla, l’AMB també ha activat el reglament pel que fa a les infraccions en situació de sequera. S’ha fet a través d’un decret que es va aprovar el desembre. Això permet sancionar les conductes que incompleixin les prohibicions que estableix la Generalitat. Les sancions van dels 750 euros en cas d’infraccions lleus, dels 751 als 1.500 euros per les greus, i de 1.501 a 3.000 euros per les molt greus.
Per exemple, netejar el cotxe està considerat una sanció lleu que comporta una multa de 30 euros; regar un jardí de fins a 250 metres també és una sanció lleu que està fixada amb 50 euros i omplir una piscina de fins a 72 m2 —considerada igualment una infracció lleu—, penada amb fins a 200 euros.