La pluja d’aquest divendres ha estat la prova, segons els veïns dels voltants de les obres del Camp Nou, que regar per reduir la pols que genera la pedreta als habitatges “no servirà de res”. Antoni Jové, un dels afectats per la problemàtica, ha assegurat a betevé que amb aquesta mesura “serà impossible” reduir un 90 % la pols —tal com defensa el Barça— i creu que no s’arribarà ni al 10 %.
Afegeix, a més, que aquest divendres, la pluja ha obligat a aturar part de les obres i que, per tant, ha quedat demostrat que no serà una mesura efectiva. Les màquines trituradores, les que habitualment generen més pols, no han treballat aquest matí. Pet tot plegat, Jové creu que “el problema principal és que l’Ajuntament ha autoritzat una pedrera enmig d’una ciutat”.
La reunió amb l’ACA, la setmana vinent
La petició formal del Barça a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per poder remullar la zona es farà la setmana vinent. Encara, però, no ha transcendit quin dia serà. Fonts del club han explicat a betevé que fa temps que demanen poder remullar la zona per evitar molèsties als veïns, però que fins ara no ha estat possible pel decret de sequera. Ara bé, vista la situació d’aquest divendres, sembla que és una mesura que, ara per ara, no acontentarà els veïns.
“Un 90 % és ser massa optimista”, segons els experts
Sobre els beneficis del reg, betevé ha consultat a un dels principals investigadors en matèria de partícules en suspensió. L’investigador del CSIC Xavier Querol apunta que una reducció del 90 %, com defensa el club, “és ser massa optimista”, però sí que pot ajudar a minimitzar la dispersió del pols. Pel que fa a les conseqüències d’aquest reg en un context de sequera, Querol ha destacat que es poden fer servir aigües freàtiques i afegir-li alguns aglomerants que allarguen el seu ús per reduir-ne el consum.
A més, també ha destacat altres alternatives com canviar l’entrada de vehicles a una zona més allunyada del veïnat o implementar un sistema de dutxes per a camions que fan servir en països “més avançats en legislacions ambientals” per eliminar la pols dels vehicles abans de sortir de la zona d’obres.