La creativitat és una qualitat individual, o d’equip? En parlem en aquest nou episodi de ‘Disruptia’, el pòdcast de creativitat de betevé i Eada. Hi ha persones que individualment són creatives, però això és més un mite que una realitat. La majoria de vegades la creativitat és en equip, és el cas de grans creadors i innovadors com Ferran Adrià o Marc Zuckerberg, explica Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada. En una reunió de treball, existeixen diferents perfils. L’ego —que vol imposar les seves idees als altres—, la persona que ja té la solució abans de començar, la que ho critica tot, coneguda com a “creativity killer”, la persona que parla molt i és poc productiva i finalment el perfil de la que no diu res, que són persones introvertides.

En una reunió de treball, els egos interfereixen en el procés creatiu
Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada

Per ordenar les reunions de treball creatives, existeix una eina, Manual Thinking, creada pel dissenyador industrial Luki Huber, que té el seu espai de treball al davant del Mercat del Born, a Barcelona. Es basa en mapes plegables i etiquetes removibles, que faciliten compartir tasques com la planificació, la creació d’idees i la presa de decisions. Ho explica Luki Huber, que ha treballat per l’equip creatiu d’El Bulli, i per Lekué, creadora dels estris de silicona per a la cuina. 

Manual Thinking és una eina per aconseguir treballar creativament de forma metòdica
Luki Huber, dissenyador industrial

Els participants apunten les seves idees i pensaments a les etiquetes de diferents mides i colors, que a conseqüència s’organitzen sobre el mapa per crear un document visual del pensament del grup. “En poden generar fins a 30 o 40 per grup, i cal vigilar que no hi hagi discussions”, diu Luki Huber. “El truc és minimitzar la parla, substituir-la per la paraula escrita i el dibuix”. Una altra de les claus és treballar drets o en tamborets alts, que s’ha demostrat que treballar assegut en una cadira limita la creativitat. 

Escolta el pòdcast aquí: