Disruptia’ aborda un dels grans reptes de Barcelona: la mobilitat. Pilar Conesa, CEO d’Anteverti i pionera en Smart Cities conversa amb Franc Ponti, professor de Neurocreativitat i Innovació d‘Eada sobre la mobilitat sostenible. La pandèmia va evidenciar que cal més espai urbà per passejar a la ciutat, i també com es viu sense contaminació acústica i contaminació. Actualment hi ha consens sobre la necessitat de reduir el volum de cotxes que circulen cada dia per Barcelona, però no tant sobre quina és la millor estratègia per aconseguir que 500.000 vehicles no entrin i surtin cada dia de la ciutat.

“Mobility as a service”: la mobilitat com a servei

Segons Pilar Conesa, CEO d’Anteverti, la solució és el concepte “mobility as a service”, MaaS, és a dir, la mobilitat com a servei, que impliqui la creació d’una plataforma que integri tots els sistemes de mobilitat, autobusos, metro, bicicletes, motos, patinets, públics i privats. I no només de la ciutat, dels municipis de l’àrea metropolitana, els dos vallesos i el Maresme. “Cal una xarxa de tren eficient, regular, puntual i pàrquings a les estacions perquè la gent arribi bé a Barcelona en transport públic”. A finals del 2024 està previst que tota la flota d’autobusos de Barcelona sigui elèctrica, això ja serà important per lluitar contra la contaminació. 

Tenim la tecnologia per crear una plataforma que integri tots els sistemes de mobilitat interurbans. Cal implementar-la”
Pilar Conesa, CEO d’Anteverti

Ens hem d’imaginar un sistema que et permeti triar la millor combinació possible per arribar al teu destí, la més ràpida, la més sostenible, que et permeti pagar-ho i reservar-ho tot d’un sol cop i amb el mòbil”. La tecnologia existeix, cal implementar-la! —afirma Pilar Conesa— i fer-ho bé, per què la T-Mobilitat ha arribat tard, i malament”. 

Les superilles són la solució?

Segons Pilar Conesa, les superilles no són la resposta a tots els problemes de l’Eixample, per on cada dia passen 300.000 vehicles. Formen part de la solució, però no eliminen el trànsit, sinó que el modifiquen. “Hi ha carrers privilegiats, els pacificats i altres que en pateixen els efectes”, segons Pilar Conesa, que en qüestiona també la concentració. “Es podrien fer també superilles a altres barris”. A banda, cal implementar polítiques per evitar la gentrificació.  

Les superilles no eliminen el trànsit i creen carrers privilegiats i d’altres que en pateixen els efectes”
Pilar Conesa, CEO d’Anteverti

Pel que fa a l’aeroport, el debat sobre la seva ampliació hauria de prioritzar no només aspectes tècnics. “Ampliar per tenir més vols de turisme ‘low cost’, no cal. Per ser “hub” de connexió internacional amb Àsia, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord, parlem-ne”, afirma Pilar Conesa. 

Escolta el pòdcast aquí:

Pilar Conesa pregunta als candidats a les eleccions municipals del 28-M

Quines polítiques pensa impulsar per millorar la mobilitat metropolitana?