Elena Alcántara va néixer a la República Dominicana, però fa més de 40 anys que viu a Sant Antoni. Fa 15 anys que viu sola al pis que compartia amb el seu marit. Va començar a cuinar amb 12 anys. Era la petita de 10 germans i quan les germanes grans es van casar a ella li va tocar fer-se càrrec de la cuina i fer els àpats per a tota la família. Va arribar a Barcelona l’any 1978, diu que era una ciutat molt diferent de la d’ara, no hi havia pràcticament immigrants. Una de les coses que recorda que no suportava era el fred, “em tremolaven les dents quan baixava per la Rambla!”. Li agrada molt el barri de Sant Antoni, on coneix molta gent i sempre la saluden pel carrer. Ara l’Elena és voluntària de l’ONG Aprofita’m, que cuina àpats a la cuina comunitària de Sant Antoni.
No m’agradava especialment la cuina però m’hi vaig haver d’acostumar”
L’Elena es declara fan de la paella i de la fideuà. El seu ajudant de cuina és el Ferran Gascón. Abans el Ferran treballava de notari, però quan es va jubilar fa un any va decidir fer algun tipus de voluntariat, ja que tenia temps lliure. Va triar Radars perquè li va semblar un projecte seriós. Fa trucades a persones grans des de Sant Antoni Comerç. És una persona xerraire, alegre i del barri de tota la vida.
Recepta de fideuà
Ingredients:
- 1 sípia
- 2 calamars
- 250 g cloïsses
- 8 gambes
- 1 l fumet de peix
- 3 tomàquets madurs
- 1 pebrot verd
- 1 ceba
- 250 g fideus
- all
- oli d’oliva
- sal
- 1 gotet de vi blanc
Com es fa la fideuà?
Per començar tallem a trossos la sípia i el calamar, ratllem el tomàquet i piquem la ceba, l’all i el pebrot verd. En una paella o cassola fregim primer les gambes, volta i volta. Les retirem. En el mateix oli fregim la sípia i els calamars i hi afegim el sofregit i un got de vi blanc. Després les cloïsses, fins que s’obrin. Hi afegim els fideus rossejats i el brou, i quan faltin pocs minuts perquè estiguin cuits, hi posem les gambes.
Consells de nutrició
- La fideuà és una bona opció per evitar la carn vermella.
- El peix i el marisc són rics en vitamines i minerals.
- La pasta com a font d’hidrats de carboni aporta energia.
- Els fideus si són integrals són més rics en fibra.
- De primer plat es pot menjar una amanida o un plat de verdura.
- De postres es recomana una peça de fruita.