Remedios San Román conserva el seu caràcter amb 87 anys. Encara recorda la recepta de les torrades de Santa Teresa —ella en diu “torrijas”, que és com s’anomenen on va néixer, Còrdova. Les cuinava amb el seu pare, quan aquest tornava de la feina, a la nit. La Remedios va tenir una xurreria durant 30 anys a la ronda de Sant Pau, per això domina “l’art de fregir”. Per què les torrades de Santa Teresa no s’ennegreixin i quedin ben daurades, cal barrejar oli d’oliva i oli de gira-sol a parts iguals, i en abundància. “El pa, sucat amb llet i ou, ha de ballar dins la paella”.
Barrejar oli d’oliva i l’oli de gira-sol per fregir les ‘torrijas’ fa que quedin ben daurades”
La seva ajudant de cuina és l’Hermínia Giménez, col·laboradora del projecte Radars, que truca cada setmana a la Remedios per saber com es troba i en fa un seguiment. S’han vist unes quantes vegades —però poques— abans de quedar a la cuina comunitària de Sant Antoni.
Recepta de torrades de Santa Teresa
Ingredients:
- 1 barra de pa (si pot ser del dia anterior, molt millor)
- llet
- ous
- canyella
- sucre
- 1 gotet d’orujo
- oli de gira-sol
- oli d’oliva
Com es fan les torrades de Santa Teresa?
Per fer les torrades de Santa Teresa tallem el pa a llesques ni molt primes ni molt gruixudes. Suquem cada llesca amb la llet, la passem per l’ou i la posem en una paella fonda i amb força oli calent. Quan estigui daurada la retirem, i ja només queda afegir-hi el toc final.
Consells de nutrició
- És una recepta rica en calories i sucres simples.
- No es recomana menjar-ne de forma habitual.
- És millor menjar-ne en dies festius i celebracions.
- Sempre cal mantenir una dieta saludable.