L’entrada en fase d’emergència per sequera ve acompanyada de noves restriccions en el consum d’aigua de les instal·lacions esportives municipals. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit tancar el 25 % de les dutxes disponibles a tots els equipaments esportius de titularitat municipal, a partir d’aquest divendres. Tot i això, es dona uns dies de marge perquè les instal·lacions puguin instaurar aquesta mesura, amb la intenció que a mitjans de la setmana vinent aquesta restricció ja pugui estar plenament en funcionament.
A més, l’Ajuntament ha prohibit fer servir les dutxes als equips federats després dels entrenaments. D’aquesta manera, només es podran dutxar a les instal·lacions municipals en acabar els partits. I pel que fa als camps, només es podran regar amb amb aigua regenerada o freàtica amb un mínim imprescindible.
Un pas endavant per demostrar que el sector pot implementar mesures eficients”
Segons Josep Viladot, president de l’Associació Catalana de Gestors d’Instal·lacions Esportives Municipals —Gestiona— aquest “és un pas endavant en la fase 1 per demostrar que el sector pot implementar mesures que seran eficients”. L’objectiu és reduir el 25 % del consum d’aigua de les instal·lacions, com marca el decret. Viladot creu que són capaços de complir-ho i, al mateix temps, mantenir l’activitat econòmica de l’equipament.
Nova campanya: “Una dutxa, tres minuts”
A banda d’aquestes mesures, també s’inicia una campanya comunicativa a tots els centres amb el nom d'”Una dutxa, tres minuts”, per fomentar l’ús responsable de les dutxes. Es tracta d’aconseguir que els usuaris estiguin el mínim temps possible sota l’aigua després de fer esport. “Estem posant dosificadors perquè només baixin nou litres per minut, i polsadors amb una durada màxima de 15 segons”, explica Viladot. També es redueix al mínim indispensable el filtratge de l’aigua de les piscines per garantir la normativa.
A banda, es monitoritzarà el consum d’aigua de cada instal·lació per poder fer un seguiment exhaustiu de l’efectivitat i el compliment de totes aquestes mesures. També se substituiran de forma progressiva les aixetes rentamans que no tenen polsador temporitzat per altres de nous amb una durada màxima de 10 segons, s’instal·laran airejadors en les dutxes i aixetes que no en tinguin i es reforçarà la informació als usuaris.