Al número 14 del carrer de la Virtut, a Gràcia, hi ha ingressats uns pacients molt particulars: nines, cotxes, peluixos i jocs de fusta que estan en espera de ser reparats a l’Hospital de les Joguines, un projecte que Noemí Batllori Vidal va iniciar l’any 2017 i pel qual ja han passat més de 400 joguets. L’ofici de maquetista li ha permès aplicar les seves habilitats manuals a un objecte carregat d’emocions.
La joguina és emoció i quan estàs emocionat estàs creixent, estàs aprenent i estàs vivint”
Per la seva consulta hi passen tant persones adultes que volen recuperar una joguina de la infància com infants amb un gran disgust perquè el seu joc preferit s’ha fet malbé. “La joguina és emoció i quan estàs emocionat estàs creixent, estàs aprenent i estàs vivint“, assegura Batllori al ‘Plaça Tísner’.
De fet, la idea de l’hospital se li va acudir com un joc quan va reparar i “curar” la nina de la seva pròpia filla amb el ritual d’embenar-li el braç ferit.
Ingressos i altes
Seguint els protocols hospitalaris, la doctora de joguines examina i diagnostica els nous pacients i els deixa en observació a la zona d’ingrés.
Aquí fem trasplantaments, perquè hi ha donants i receptors d’òrgans”
A les prestatgeries hi ha uns cavallets de fira que ja no giren, peluixos que necessiten un canvi d’escuma i nines en espera d’un braç o un ull perduts. “Aquí fem trasplantaments, perquè hi ha donants i receptors d’òrgans“, explica Batllori mentre ensenya un nina dels anys 70 que ha donat una cama. D’altres ja han estat donades d’alta i esperen que les vinguin a recollir amb un vestit nou fet a mida a l’estil de ‘La casa de la pradera’.
No es tracta de deixar de comprar, però comprar coses que perdurin en el temps”
Consum responsable de joguines
Darrere del projecte d’aquest hospital hi ha la voluntat de promoure un consum responsable de la joguina. Algunes de les que arregla provenen de donacions i es poden comprar a un preu simbòlic en un petit punt de venda que hi ha a l’entrada del taller.
“No es tracta de deixar de comprar, però comprar coses que perdurin en el temps, que es puguin passar d’uns nens a uns altres“, comenta la impulsora d’aquesta iniciativa. De fet, ella mateixa selecciona els pacients i intenta evitar les joguines de plàstic de mala qualitat, que són una font de contaminació per al planeta. Tampoc no atén joguines bèl·liques. Les seves reparacions diàries són una tornada a l’analògic i una reivindicació de les cures, de la importància de dedicar a cada cosa el seu temps.
Nines de drap amb història
A l’Hospital de les Joguines també hi ha algunes peces de museu. Per exemple, hi ha exposades dues nines de drap de principis del segle XX. Es diuen Raggedy Ann i Andy i van ser tot un èxit als EUA. Eren els germans protagonistes dels llibres il·lustrats que Johnny Gruelle va començar a publicar el 1918 i que es van comercialitzar també en format nina.
Dues d’elles van arribar a l’hospital de Gràcia en una donació, com recorda Noemí Batllori: “Me les va portar una dona que va haver de marxar sobtadament dels EUA quan era petita i aquestes nines eren l’única cosa que va posar a la maleta“.
El Museu Més Petit del Món
En aquest particular hospital també s’organitzen tallers de creació i reparació de joguines per a infants i famílies. Avions de fusta, rellotges en forma de pizza i reproduccions del Louvre són alguns dels projectes que ara mateix hi ha en procés en aquesta activitat extraescolar.
Comparteixen espai amb desenes d’obres en miniatura fetes per al Museu Més Petit del Món, un projecte en què els infants creen intervencions artístiques que amaguen a les antigues escomeses d’aigua a la façana d’alguns edificis de la Vila de Gràcia. Així, transformen aquests espais en desús en petites sales d’exposicions a l’abast dels més menuts.