Un grup d’arquitectes s’ha decantat a favor d’utilitzar les instal·lacions del pavelló 2 del recinte firal de Montjuïc per les obres de l’allargament de l’L8 dels FGC, tal com proposa la plataforma Salvem el Parc de Joan Miró. Alfons Santamaría, un dels arquitectes que ha col·laborat en la definició de la proposta, ha explicat que l’edifici té prou llum i alçària per treballar-hi dins sense haver-lo d’enderrocar. “Vegem que és un espai on es pot tenir una zona de terres, una zona d’amuntegament de les dovelles i una zona administrativa”, ha dit.
Menys contaminació atmosfèrica i acústica
Amb aquesta alternativa, a banda de preservar l’espai verd del parc, arquitectes i veïns creuen que treballar en un lloc tancat com el pavelló firal també reduiria la contaminació atmosfèrica i acústica que generaran les obres. A més, consideren que amb la proposta que presenten, els costos d’adequació de l’espai serien similars.
Les administracions ja s’havien compromès a reduir el nombre d’arbre afectats per aquestes obres, però els veïns ho consideraven insuficient i havien buscat l’aval dels arquitectes per elaborar una proposta alternativa. Ara han anat un pas més enllà: “Tenim plànols i una proposta concreta que creiem que es indiscutiblement millor”, ha dit Xavier Riu, portaveu de la plataforma.
“No és un solar, és una zona verda”
Des de la plataforma defensen que el parc és un espai d’activitat veïnal i comunitària i que s’utilitza de refugi climàtic en les èpoques d’altes temperatures. Per això, demanen evitar l’eliminació de 118 arbres del que consideren “l’únic pulmó verd” de l’Esquerra de l’Eixample. “No és un solar, és una zona verda i volem alternatives per poder-lo protegir“, ha afegit Marta Miguel, membre de l’AFA de l’Escola Joan Miró integrada a la plataforma.
L’entitat defensa que la distància que hi ha entre el pou on es començarà a treballar i el pavelló 2 és similar a la que hi ha entre la zona de treball i el parc. També han estudiat els talls de trànsit i els moviments que hauria de fer la maquinària per traslladar les terres, i consideren que en els dos casos seria similar o, fins i tot, menor si s’ubiqués a l’espai de la fira. A més, consideren que en aquests moments l’espai firal està poc utilitzat i que, en qualsevol cas, s’acabarà enderrocant perquè hi ha projectat que siguin uns terrenys on s’obrin vials i s’hi construeixin habitatges i equipaments.
Visita del síndic de greuges
També el síndic de greuges de Barcelona s’ha desplaçat aquest dimarts fins a la zona que quedarà afectada per les obres per conèixer de primera mà la proposta dels veïns.
Suport veïnal i d’entitats
La plataforma Salvem el Parc de Joan Miró ha aconseguit el suport d’una cinquantena d’entitats i 1.600 persones en la seva reivindicació de salvar els arbres del parc. Ara ha presentat l’alternativa al Departament de Territori i a l’Ajuntament de Barcelona i esperen una resposta.