(EFE) Prop del 50 % dels joves d’entre 12 i 17 anys han experimentat alguna mena de ciberagressió, mentre que un 9,5 % ha estat víctima de ciberassetjament. A més, quatre de cada cinc víctimes no són conscients d’estar patint aquest assetjament a través d’internet.
Aquests són alguns dels resultats d’un estudi de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE), de la Universitat de les Illes Balears, que va ser seleccionat en la convocatòria de l’Observatori Social de la Fundació “La Caixa” per donar suport a investigacions socials sobre tecnologia i societat el 2021. L’estudi es va fer sobre una mostra de 2.400 joves d’entre 12 i 17 anys, enquestats entre març i juny del 2022.
Els insults, les ciberagressions més freqüents
Les ciberagressions són aquelles conductes de persones que fan servir les tecnologies de la comunicació per agredir-ne d’altres, segons explica l’Observatori Social. Entre les ciberagressions més reportades hi ha les paraules ofensives o insults per internet, que són les més freqüents; ser ignorat o exclòs a les xarxes socials, i haver rebut amenaces pel mateix mitjà.
Les agressions en joves amb necessitats específiques de suport educatiu
En la fase prèvia a la investigació de l’estudi, els autors van observar que hi ha pocs estudis d’aquesta mena que se centrin en víctimes amb necessitats específiques de suport educatiu (NEAE), i per això van decidir analitzar també aquesta variable.
Així, quan van examinar específicament la implicació d’aquests joves com a víctimes de ciberassetjament, van observar que la probabilitat que el pateixin és el doble (gairebé el 15 %) que la dels seus companys sense necessitats específiques de suport educatiu (7,3 %).
Problemes de salut mental més pronunciats
La simptomatologia associada a la depressió, l’ansietat i l’estrès és més pronunciada en aquells joves que han patit conductes agressives a través de mitjans de comunicació en línia, com ara les xarxes socials o el correu electrònic.
En aquest sentit, la investigació també ha conclòs que els joves que han mostrat senyals de patir aquestes agressions presenten pitjors indicadors psicosocials, amb el doble de simptomatologia depressiva i ansiosa, per exemple.
La importància de la prevenció
Per aquest motiu, la coautora de l’estudi, Àngels Esteller, remarca la importància de la prevenció: “Estem veient les terribles conseqüències psicològiques i socials que té el ciberassetjament. Per tant, cal prioritzar les mesures de sensibilització i conscienciació per evitar que qualsevol nen o adolescent hagi de passar per això”.