6 de desembre festiu dia constitució

El 6 de desembre del 2023 és festiu en el calendari laboral, ja que és el Dia de la Constitució. Es tracta d’un dels festius d’avantsala del Nadal 2023 més llaminers del calendari, ja que la proximitat amb la festivitat del 8 de desembre, la Puríssima, dona lloc a fer un pont llarg. Però saps per què el 6 de desembre és festiu? Què se celebra? Es tracta d’una festivitat nacional que rau en la Constitució del 1978, després del franquisme.

T’expliquem l’origen del festiu del 6 de desembre.

6 de desembre, festiu: referèndum constitucional del 1978

El 6 de desembre se celebra el Dia de la Constitució, un conjunt de principis fonamentals que recullen tots els drets i les obligacions dels ciutadans d’Espanya. Aquest festiu commemora el dia en què els ciutadans d’Espanya van votar en referèndum la Carta Magna, que encara està vigent. La pregunta que es va plantejar va ser: “Aprova el projecte de Constitució?“.

Al referèndum hi van acudir a votar el 67,11 % dels electors. I el resultat final va ser l’aprovació del projecte constituent, amb el suport del 88,54 % dels votants.

Des de quan és festiu el 6 de desembre?

El novembre del 1983, a través del Reial decret 2964/1983, es va acordar incloure aquest dia en el calendari de festius.

Els possibles ponts entre el 6 i 8 de desembre

La jornada festiva del 6 de desembre serà en dimecres aquest 2023 i, per tant, aquells qui ho vulguin poden fer festa de dimecres a diumenge si aprofiten, també, el dia 8 de desembre, la Puríssima, que cau en divendres. Així, si un treballador té una jornada laboral de dilluns a divendres, només caldrà que s’agafi dijous lliure per tenir cinc dies de festa.

També es poden encadenar nou dies amb un pont molt llarg, agafant només tres dies de festa (dilluns, dimarts i dijous).