Ruïnosa y las Strippers de Rahola és una de les bandes de queer punk que estan tenint més èxit a Barcelona. Es van conèixer estudiant interpretació i des de fa un any i mig queden per assajar al garatge de la Laura Pulido, bateria del grup i que es fa dir Marrana Jurásica. De moment, ja tenen una quinzena de temes propis i, des de fa sis mesos, organitzen concerts amb molt d’humor.

A ‘Plaça Tísner‘ han explicat l’origen del seu nom. Per un cantó, la Ruïnosa és el personatge dolent que sortia al Club Super 3. “Com a transvestit em dic Ruïnosa i des de petita volia ser com ella“, explica la cantant. L’altra part del nom fa referència a la periodista Pilar Rahola. “Políticament, estem molt allunyades, però en el món LGTB barceloní només hi ha referents castellanoparlants i crèiem que era hora de reivindicar dones poderoses de la cultura popular”, diuen molt convençudes.

De moment no han gravat encara cap disc, però ja han tret diversos senzills com el de ‘Soy catalana‘. En aquest tema critiquen els nacionalismes, la monarquia, algunes actituds del col·lectiu LGTBIQ+… I tot, amb molt de sentit de l’humor. Es tracta d’una bona mostra del seu estil: “Volem riure’ns de tot, per nosaltres aquesta actitud ja és una manera de fer política“. I en el programa ja han avançat quin serà el títol de la seva pròxima gravació: ‘Puta Renfe‘.

La banda està formada per Ruïnosa, que és la cantant; Kalva Klein, guitarra i veus; Nico Lokao, baix i crits, i Marrana Jurásica, bateria. La propera oportunitat per veure-les en directe serà el 8 d’abril, a la Sala Apolo.

El mosaic de Ruïnosa y las Strippers de Rahola

  • Un referent: Las Vulpess. L’esperit i l’estètica transgressora i contestatària d’aquest mític grup espanyol dels 80 ressona en l’actitud de la banda. 
  • Un programa de televisió: el ‘Club Super 3’. La dolenta més carismàtica del programa infantil de Televisió de Catalunya ha sigut una font d’inspiració i, potser, també un referent. 
  • Un estil: el queer punk. Ruïnosa y las strippers de Rahola reivindiquen aquesta corrent musical, nascut a mitjans dels 80 per combatre l’homofòbia. 
  • Un premi: en la seva carrera ascendent cap a l’èxit, Ruïnosa y las strippers de Rahola van ser les “ganadoroas” del Futuroa Sarao Drag del desembre passat, celebrat a l’Apolo. 
  • Una afirmació: soc catalana. Això és el que asseguren en el seu primer senzill, publicat fa dues setmanes. Ara bé, que ningú s’esperi una cançó de les que es cantarien en una manifestació de l’11 de setembre.
  • Una plaça: la de Terenci Moix. Situada al capdamunt del Raval, a més de dur el nom d’un il·lustre escriptor barceloní també ha sigut l’escenari d’una actuació molt especial per a les nostres convidades.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’